Deroplatys dessicata

Kudlanky Deroplatys dessicata byly mým druhým druhem v chovu. Pokud se dodrží pár zásad, nejsou náročné na chov, proto bych se s Vámi rád podělil o návod k chovu těchto kudlanek. 🙂

Deroplatys dessicata_
Dospělý sameček

Tyto kudlanky mají nádhernou barvu, od žlutohnědé, po tmavě hnědou až černou. Samečci jsou štíhlí, v dospělosti přibližně 7 cm dlouzí, samičky jsou robusnější a dorůstají přibližně 8 cm.V dospělosti se tento druh vyznačuje křídly, která se podobají suchým listům (proto se jim v angličtině říká Dead Leaf Mantis), česky se tomuto druhu říká Kudlanka malajská, dle místa výskytu.

Zespodu křídel má tato kudlanka nádherná oka, v méně výrazných barvách (hnědá, černá, bílá) , která jdou nádherně vidět, když kudlanka zastrašuje.

 

dd bila delsi_c2i_c2i
Zastrašující samička

Tyto kudlanky chovám při pokojové teplotě +-24 °C s vlhkostí +- 50%- 70% (rosím ob den). Zvláště u tohoto druhu je třeba dávat si pozor hlavně na vlhkost, za příliš vysoké nebo příliš nízké vlhkosti se prudce zvyšuje mortalita nymf.

Potravu kudlanek v mém chovu tvoří již standartně u mláďat mikrocvrčci a octomilky, později krmím mouchami, šváby, cvrčky, sarančaty a kobylkami(dobré je nasmýkat/nasbírat si hmyz z přírody, ale nesmí být místo sběru nějak chemicky ošetřeno). Zpestřit potravu můžeme třeba můrami, včelami nebo motýly.

Zhruba po dvou týdnech od dospělostního svleku můžeme kudlanky zkusit spářit, u mě se ale k páření měly až po 3 týdnech.

deroplatys_dessicata
Dospělý sameček

Jako u ostatních kudlanek je dobré samičku nakrmit a když bude žrát, umístit za ní samečka, ten se po chvíli osmělí a během pár sekund na ní vletí/skočí.

Páření trvá zhruba 10 – 20 hodin, po páření samička klade za 3-5 týdnů ootéku.

Z ootéky se malé kudlanky líhnou zhruba za 6- 7 týdnů a to v počtu až 60 ks ( mi se bohužel vylíhlo jenom 10,  ale třeba příště budu mít více štěstí 🙂 )

Nymfy tohoto druhu se vyznačují svou velikostí, líhnou se opravdu velké, zhruba 1 – 1,5 cm velké.

Už v L4 jde poznat pohlaví a to dle „štítu“ , samec kudlanky ho má do tvaru písmene V, samička do tvaru písmene M.

Jako u všech kudlanek platí, že malé kudlanky krmíme nejdříve 24 h od vylíhnutí, dřive by se zbytečně stresovaly a unavovaly neustálým utíkáním a mohly by dokonce stresem nebo únavou zemřít.

Malé nymfy oddělujeme v L1, nejpozději v L2 , po jedné do kelímku .

 

Na závěr mi nezbývá než říct, že tento druh je opravdu nádherný a vhodný i pro začátečníky, ovšem cena už je vyšší než např. u Creobroter gemmatus 🙂