Cetonia aurata

Tento brouk je snad nejhojnějším zástupcem podčeledi zlatohlávkovitých, můžeme ho vidět někdy už v dubnu, ale spíše od května a později.

Dospělec má velikost přibližně 15 až 25mm, ale laici si jej často pletou s poněkud větším zlatohlávkem skvostným (Protaetia aeruginosa).

Larvy nejčastěji můžeme nalézt v kompostu, trouchnivějícím dřevě, v hrabance a někdy i na hnojištích, kde se larva živí organickým materiálem v němž se pak i zakuklí.

Opatrně, kokony jsou velmi křehké !!!!

Na zahradě se nejčastěji nalézají na květech rostlin, hlavně s bílými, někdy i žlutými květy, zejména rododendronů.

V chovu můžeme mít zlatohlávky na hrabance nebo kompostu,záleží na tom co kdo má a co mu více vyhovuje, já jsem si nasbíral 2 chovné skupiny a pak podám info kde se jim více dařilo.

Chov je velmi jednoduchý, vhodný pro začátečníky.

V teráriu 30x20x20 chovám 10 dospělců a bohatě jim to stačí, kdyby jich tam bylo i více, nic by se nestalo.

V teráriu mám 10 cm hrabanky a v druhém 10 cm kompostu z důvodu již zmíněného experimentu, dobré je dát do terária nějakou kůru a větvičky, rádi po nich šplhají.

Rosím jim jednou/dvakrát za týden, bohatě jim to stačí, teplota stačí pokojová a pokud jsou třeba na okně, není nutno přisvědcovat, ale pokud je tma, jsou schovaní v substrátu.

Larvy co mám z kompostu mi žerou jako příkrm jablka.

Dospělcům dávám banán, ale aspoň na 3 místa v teráriu, i tak jim 3 kolečka 1 cm tlusté nevydrží moc dlouho.

Banán se musí stejně jako u všech druhů zlatohlávků měnit nejpozději po dvou dnech, ať je sežraný nebo ne.

Larvy tohoto druhu se velmi často zkrmují větším druhům.

Tento druh se dožívá celkem vysokého věku, může žít i déle než 1 rok, takže někdy se stane že v teráriu máme 2 generace pospolu, což se povede ne u všech druhů.

I přes to, že tento zlatohlávek je z ČR, velmi se mi líbí a musím ho zde zmíňit a dokázat tím, že i české druhy jsou hezké.