Sphodromantis gastrica

Ať tady nemám jen články o zlatohlávcích, bylo by dobré napsat i článek o chovu něčeho jiného, první volbou byla kudlanka  Sphodromantis gastrica, protože je vhodná i do začátků.

Tato kudlanka, nejčastěji zelené, či hnědozelené barvy, je v chovech velmi rozšířená.

Dospělá samice má kolem 10 cm a dospělý sameček kolem 8 cm, teplota je vhodná pokojová, kolem 24°C a vlhkost by měla být nižší.

!  Důležité je  mít dostatek prostoru na svlek, stejně jako u všech kudlanek !

Kudlanky dospívají po 6/7 měsících, ovlivňuje to i dostatek potravy, rosit můžeme sem tam, kudlanka se někdy z kapek napije.

Dospělce krmím obden, ale řádně, lze krmit hmyzem koupeným, ale i hmyzem z přírody jako jsou pavouci, včely, motýli, sarančata, cvrčci aj.

Páření probíhá většinou poklidně, pokud samička dostane pořádně najíst.

Uvádí se, že dokáže naklást až osm ooték, já mám jenom jednu, nespářenou samičku, která už mi nakladla dvě falešné ( neoplodněné ) ootéky, a přestože z nich asi nic nebude, starám se o ně, kdyby se čirou náhodou povedla partenogeneze.

Ootéky udržujeme při pokojové teplotě a ob den rosíme.

Ze spářených ooték se po zhruba 50/60 dnech líhnou mladé kudlanky, kterých je zhruba 150 a je třeba je co nejdříve rozdělit do samostatných kelímků, protože český název ( kudlanka dravá ) vypovídá o tom, že chovat je pospolu není dobrý nápad, i když některé kudlanky se tak v L1, popř. L2 chovat dají bez větších ztrát.

Shrnutím lze říct, že tato kudlanka je vhodná do začátků, ale nezklame ani zkušenější chovatele.